måndag 24 oktober 2016

Utkiken

Välkomna att titta in hos oss på avdelningen Utkiken.

Här samlas vi som fyller 4 år under 2016. Vi håller till på Däck  3 på Förskolan Skeppet. Vi vill gärna berätta om vårt projektarbete som utgår ifrån barnens intressen och nyfikenhet. Vi är en barngrupp sm helst av allt skulle vilja vara ute hela dagarna, om en del av barnen fick bestämma.

Därför föll det sig naturligt att vårt projekt denna termin skulle vara "Vad möter vi på andra sidan staketet?" Utanför vårt staket finns ett stort grönområde, med en stor lekpark och hembygdsgård, alltså ett stort område för oss att upptäcka på. Vi ville att det skulle börja brett för att se vad barnen intresserade sig för.




Till en början fastnade barnen för det som lever på andra sidan staketet, de visade stort intresse för nyckelpigor, spindlar, flugor, getingar och sniglar.

Dessa målade vi av utifrån att titta på bilderna vi tagit:

En geting

En spindel

Eftersom vår gemensamma mål på Förskolan Skeppet är samarbete, språk, naturvetenskap och teknik så upplever vi att utifrån val av projekt kan vi arbeta mot dessa mål på bred front.

Barnen är nyfikna på olika saker, så barngruppen är indelad i mindre grupper. En av grupperna visade stort intresse för alla ekollon som vi hittade "på andra sidan staketet".


Uppdrag samla ekollon


Att samla alla ekollon vi såg var inte möjligt kom barnen fram till, vi får nöja oss med en påse.


Vidare kom frågorna:
Var kommer de här ifrån? Varför ligger de här?
Barnen lyssnar på vad kompisarna har att säga. Flera vet att ekollonen kommer från ett träd som heter ek. Ett högt träd. Barnen ställer sig bredvid eken, de är pyttesmå. Även ekorren blir ett hett samtalsämne eftersom ett barn berättar att han vet att ekorren äter ekollon.


Tillsammans målar vi en ek som vi sedan klär med lön och ekollon som vi plockat i skogen. Barnen målar även ekorrar som sitter och äter ekollon vid eller i eken.




Som ni ser har vi valt att färglägga bilder på ekorrar. Detta är det första steget i alla lära oss olika tekniker för att skapa ekorrar på olika sätt.

Vi hoppas att vi tillsammans kan utforska hur vi kan skapa ekorrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar