måndag 11 december 2017

Kompassen

Nu är det Kompassens tur att blogga!
På vår avdelning har vi arbetat med våra sköldpaddor som vi har tagit med oss från förra året. Vi har döpt projektet till ” i mötet med lilla Prick” eftersom barnen blev intresserade av sagan om lilla Prick och Nettan.  En liten hemmagjord saga som tar upp det här med att vara olik och hur man ska vara mot varandra.  






 

Under terminen har vi dansat till spansk musik, undersökt bussarna från London och arbetat med olika material såsom lera.
I läroplanen kan man läsa:
Förståelse och medmänsklighet

”Förskolan ska uppmuntra och stärka barnens medkänsla och inlevelse i andra män­niskors situation. Verksamheten ska präglas av omsorg om individens välbefinnande och utveckling. Inget barn ska i förskolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Verksamheten ska syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt. Barns behov av att på olika sätt få reflektera över och dela sina tankar om livsfrågor med andra ska stödjas.” Lpfö 98

Lilla Prick har också varit på flera utflykter tillsammans med en pedagog och under de resorna har han fått nya vänner i form av en sköldpadda som heter Harley och kommer från London, en älg som heter Åke och kommer från Spanien och en sagofigur som heter Kivi. Kivi hade med sig hens böcker och det är de vi arbetar med just nu.  Berättelsen är rakt igenom könsneutral. Gestalterna saknar uttalat kön och hen används som gemensamt pronomen i tredje person.



Vårt projekt är en underbar, rolig, äventyrlig, spännande och intressant resa tillsammans med barnen och vi vet inte alls hur den resan slutar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar